Saturday, October 23, 2010

Muka Buku


Sebut je muka buku ni aku confirm semua org mesti ada akaun punya.Sekarang akak-akak, makcik-makcik, pakcik-pakcik, adik-adik sekolah rendah pun dah ada fb ni. Femili aku pon sume dah ad fb. Adik bongsu aku yg bru umur 4taun pon dh ada!walawei.lawan tokei betol.Betul-betul fenomena lah fb ni.Banyak dah kes jd disebabkan fb ni, ada yg kena buang keje lah..bergaduh lah..kutuk mengutuk lah..melepaskan kemarahan di tempat keje lah n mcm-mcm lg lah.hhmmmm..sbbnya fb lah antara sosial media yg paling popular, mklmt pun cepat je update.Tu belum story kes baru-baru ni bila budak kene belasah kawan-kawan kerana dituduh memecah masuk akaun Facebook kawan dia. Macam haram je perangai. hahahaha.
Contoh :
“Biarlah Mama sendiri mengharunginya demi anak-anak Mama.”
Sekiranya anda terbaca komen sebegini di atas dinding Facebook rakan anda, tentu sekali banyak persoalan yang ingin anda ajukan. Kenapa? Apakah yang terjadi? Dalam waktu yang sama mendesak, “Ceritalah!!”.
Maka, andaian-andaian liar mula tercetus di minda pembaca sedangkan bagi tuan punya akaun, ia hanyalah sekadar luahan hati. Satu ayat tidak mungkin memberi kesan apa-apa.
Bagaimana pula kalau anda lihat komen sebegini:
“Kalau nak sangat yang lebih muda, go ahead!!!!”
Kontroversi bukan?
“Susah kawin dengan orang gaji kecik ni.”
Hmm…. Tak patut cakap begitu.
“Benci bila my Hubby cakap I gemuk, dia pun sama je boroi.”
Kutuk mengutuk sesama sendiri pun sering dilihat di ruangan komen di Facebook.
Itu baru soal status. Belum story pasal gambar dan segala detail yang lain. Ingat lagi tak kes perempuan kena bunuh sebab dia tulis address penuh kat Profile? Bila ada lelaki ni ajak jumpa tapi dia taknak. At last, lelaki tu sendiri pergi rumah dia, rogol se’das dua then bunuh. Tak ke mati sia-sia dek kerana Facebook tu.Ish3.dunia-dunia..
So terpulanglah pd diri msg2 mcm mna cra nk menggunakn fb atau sosial media yg len tu..Baik & Buruk semuanya dtg dr diri kita gk kan...
Sekian;)

thanks for reading;)

4 orang menginap di sini:

aimi nadiah said...

sgt betul aper yg dicerita kan kan tu.. fb mmg bwk "sesuatu" kpd kita..

cg_mila said...

"sesuatu" yang boley memudaratkan kesihatan, pelajaran & fokus!..huwaaaT_T.

p/s : don't be too addicted to pesbuk dearest fren.;)

Lovely Bella said...

erkk aku x de muka buku.. huhuhu

cg_mila said...

erk?????iyeke.bagus2.jgn sesekali wt akaun pesbuk.anda akan teeeeettt!haha:P