Saturday, July 31, 2010

Kuasa Minda Muslim Super

Salam pembuka tirai..
Di sini aku ingin coretkan serba sedikit kisah aku ketika pergi mendengar ceramah yang disampaikan oleh USTAZ AKHWAN AFFANDI...

pssst..psstt..ada iras-iras mawi world x?haha.dia sendirik yang cakap dia kembar mawi!haha:P

(Click HERE untuk mengunjungi belog beliaw)

Semalam 30/07/2010 aku join kawan-kawanku p dengar ceramah kat kampus.Pada mulanya teragak-agak jugak nak p ke tak nak.Memandangkan asiment berlambak-lambak, plan nak siapkan la semalam.Tapi bila aku pikir balik.Betol kew aku nak buat asiment nie, karang asiment ntah ke mana, benda laen plak yang dibuatnya.Banyak godaan nie, lagi-lagi dapat bilik yang memang super internet.Macam-macam la boleh nak buat.Kejap-kejap on9 pesbuk la,pastu ym,skype,utube,tgok cerita on9.Ha!macam-macamla.So, aku decide nak p dengar ceramah tu.Agak excited jugakla nak dengar ceramah nie, lagi-lagi bila membe aku cakap penceramah nie memang best!Kitorang gerak dari kolej kol8 dan sampai kat kampus kol8.15..Turun jew dari BUS, laju jew jalan nih coz x sabar nak masuk lam dewan tuh.Excited pelik jew aku nie kan.haha.

Sampai jew depan dewan tuh, kitorang semua masuk dan carik tempat yang strategik.Tapi xdela duduk kerusi yang depan skali, nanti terlampau khusyuk pulak dengar ceramah nih.haha.So, kitorang pon duduk la di barisan yang ketiga dari depan..Bagi aku tempat nie strategik dah.Tak terlampau depan dan memang bukan tengah dan blakang..Kitorang pon tunggu la penceramah tu datang.Sepatotnya program tue start kol8.30, tapi biasala kan mane ade program-program yang dijalankan on time.Selalu sangat terbabas waktu.Sambil tunggu tue sempat lagi korek cerita dari membe aku nie, penceramah tu apa yang best sangat tentang ceramah dia.Dia pon ceritala dari A-M.Tapi tak sempat habis sebab time membe aku duk crita nie, aderla sorang brader nih masuk dewan tue dangan kondisinya yang bertongkat, tiada tangan dan kaki tempang,ala senang cerita die manusia yang tak sempurna.Orang Kurang Upaya (OKU).

Yang lagi tragisnye, time masuk tue plak dia terjatuh tersadung depan pintu masuk kat depan tue dan nak terjatuh.Aku pon agak kaget la, sebabnya jarak kerusi aku ngn pintu tue xder r jauh mane pon.Kira dekat la jugak.Boleh nampak depan-depan taw camne dia tersadung tuh.Tapi, aku xderla trasa nak senyum-senyum kew apa.Sebab kesian tengok brader tuh.Tapi yang aku peliknya, boleh plak membe aku yang dok sebelah aku nie ketawa.Aku pon pelik.Dia pon cepat-cepat la cakap kat aku itula pnceramah.Oooooo.Aku pon tanyerla dahtu nape ketawa time penceramah tu nak terjatuh.hahahaha.Dia sambung gelak lagi.Pahtu dia cakapla yang actually, penceramah tu bukan OKU pon.!Ade jew tangan, ader jew kaki.Dan itu hanyalah lakonan semata-mata.!Lakonan oke!Tapi boleh bayangkan tak aku rasa ramaila gak yang terkedu bila tengok dia nak jatuh masa nak masuk pintu depan tuh.Lepas tue, aku pon terus gelak!kali nie gelak jaat la ckit.Pandai betol trick penceramah tuh.hahahahahaha.Tapi aku x hebohla kat semua orang.Kang tak suprise, tak syiokla.Biarla kami ber3 jew yang tahu.haha.

Lepas tuh, kami mula menumpukan perhatian kami sepenuhnya pada penceramah itu.Memang best sangat.Boleh dikatakan ramai giler yang tangkap leleh masa dengar kisah hidup penceramah tuh.Apa taknya bila dah diputar belit cerita yang memang tragis giler bagaimana dia boleh jadik golongan OKU.Tapi aku maintain jew beb!Rahsia dah terbongkar.Cmne aku nak sedih!Tapi last-last aku nanges la gak.Time kami sama-sama berdoa.Setakat nie jela yang dapat aku coretkan.Banyak lagi yang ingin dikongsi bersama.Tapi nanti takot jadi mcm nak buat karangan BM time upsr dulu.haha.

Sore dia nie kan memang power giler!Kalu masuk AF kompem-kompem dia menang!(dia la yang cakap nie)
korang x caya? CLICK HERE..

Pengajaran yang dapat ku petik daripada ceramah ini:

1-akhlak adalah bunga diri
2-jangan pernah sombong / hidung tinggi (bila da masuk u)
3-semua yang ada di atas muka bumi ini adalah milik ALLAH, tiada satu pon yang milik kita.
4-Kita sebagai manusia hanya mengusahakan apa yang disediakan oleh-Nya.

"Barangsiapa yang mengenal dirinya ia mengenal Tuhannya"


Lakukan yang terbaik setiap hari.Pasti anda akan berjaya:)


thanks for reading;)

9 orang menginap di sini:

ciQGue sHUra said...

saya nak jumpa jugak mawi...!!!!
:(

cg_mila said...

heeee:)
Shu!dye org kuantan la!hihihihi:)
belom kawen lg.haha:P

Cik Mus said...

ruginya xdapat join :(

duta_illuzm said...

ohoi...sejibik mawi,...

cg_mila said...

cik mus : xpe mus.len kali dye dtg lg kiter p ek.:)

duta_illuzm :ohoi2..taw x pe!mmg serupa tapi tak same.haha

radhi_511 said...

die penah dtg skolah ak dlu..mmg syok dgr die cramah, mleleh air mata ak, in saf laa skjap..rugi xgi..=(

cg_mila said...

haha radhi!bgusler ko pon nanges gak dgr dia cramah.tp yg aku pelik nape insaf skjap jew.????haha:P

radhi_511 said...

hahah..time die dtg skolah ak pon die berlakon..die jd org bute..ak pon xcye, asl laa org nie nk bg cramah..klako..tp die mmg terbaek ar!!!

cg_mila said...

hahaha.mmg klako pon.ko mst pcaya habis-habisan kan.haha:P